Ilıca kasabasında bir tanesi özel idarenin diğeri belediyenin olmak üzere iki adet kaplıca tesisi mevcuttur. Tesislerde Türk hamamı, duşlar, küvetler, jakuziler ve açık havuz bulunmaktadır. Yine tesislerin içinde büfe ve kafeterya hizmeti verilmektedir. Kaplıcaya doktor sevkli hastalar gelebilmekte ve tedavi masrafları bağlı bulunduğu kurum tarafından ödenmektedir. Tesisler normal zamanlarda 05:00 ile 22:00 saatleri arasında açık bulunmakla birlikte Ramazan aylarında geceleri de açık bulundurulmaktadır.
NASIL FAYDALANILIR?
Ilıca Kaplıcası Resmi Gazetenin 15 Şubat 2002 tarih ve 24675 sayılı nüshasında da yayınlanarak Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen kaplıca statüsüne alınmıştır.
1- Her kaplıca tedavisinden önce doktora görünülmelidir.
2- Her kaplıca kürü en az 15, en çok 20 banyodur.
3- Banyo süresi 15 dakikayı geçmemelidir.
4- Her banyodan sonra 45 dakika ile 60 dakika yatarak dinlenilmelidir.
5- Tok karnına banyoya girilmemelidir.
6- Boş zamanlarınızı yürüyerek, eğlenerek, egzersiz yaparak değerlendiriniz.
7- Günde en az bir defa, en çok defa banyo alınmalıdır.
8- Kaplıca süresince ağır hamur tatlılar, yağlı yemekler ve etler yemeyiniz. Bol miktarda meyve taze sebze, az yağlı yemekler ızgara ve haşlama türünde yemekler tercih ediniz
Banyoya çok girmek, fazla durmanın insanlar için faydalı olmadığı konusunda doktorlar hem fikirdir. Sağlık amaçlı gelenlerin fazla kese ve sabun yapmaları yararlı olmayıp, aksine tedavinin etkisini azaltacağı bilinmelidir.
HANGİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDER?
Şu andaki kullanılan termal suyun hangi hastalıklara faydalı olduğunu: Sağlık bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkez 17.11.1994 tarihli analiz raporuna istinaden, 27.02.1995 tarihli İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro-Klimatoloji Araştırma ve uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurten ÖZER şu şekilde özetlemektedir.
1- Romatizmalı hastalıklar
2- Ortopedik ameliyat sonrası ve kaza sekelleri.
3- Fonksiyonel damar hastalıkları
4- Solunum sistemi hastalıkları, kronik bronşit, amfizem, alerjik, üst solunum yolları hastalıkları.
5- Sinir sistemi hastalıkları (nevralji, nevrit, felçler).
6- Kadın hastalıkları
7- Mide-Bağırsak fonksiyon bozuklukları, ülser, karaciğer ve safra kesesi yetmezlikleri hepatit sekelleri
8- Deri hastalıkları
Belirli bir disiplin dâhilinde uygulanan tedavi kadar sağlığı koruyucu dinlendirici uygulamalar yaşlılığa bağlı arazlar, yorgunluk ve sürmenajdan şikâyeti olanlarda olumlu sonuçlar verecektir.
NASIL GİDİLİR NERDE KALINIR
Ilıca (Zeytun) Kaplıcası Kahramanmaraş'ın 72km. kuzeyinde eski Elbistan-Kahramanmaraş kervan yolu üzerinde Berit Dağı eteklerindeki Ilıca Beldesinde yer almaktadır. Kükürt petrol artığı ve az miktarda yağ karışımı ile meydana gelen şifalı suyun; Romatizmal hastalıklara, kırık-çıkık sekselleri ve kadın hastalıklarında olumlu etki yaptığı belirtilmektedir. Suyun sıcaklığı 45*C dir. Belediyenin yaptırmış olduğu kür merkezi ve dinlenme salonları ile birlikte büyük bir bay ve bayan havuz yaptırılmıştır. Ilıcanın doğal deseni ve iklimi de sağlık turizmini geliştirmeye elverişli yayla özelliği taşıyan doğasının yanı sıra Kahramanmaraş'a yakınlığı ve ulaşım kolaylıkları da turizme olan talebi artırıcı unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle ılıca turizmi gelişen ve diğer hizmet sektörlerini de geliştiren bir ekonomik faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Ilıca Kaplıcaları kapasitesi ve su nitelikleri itibariyle yerel ölçekte hizmet verebilecek özelliklere sahiptir. Kaplıcalar 1500 yatak kapasiteli bir termal merkez potansiyeli yaratmaktadır. Ilıca'da konaklama turizm belgesi olmayan 21 pansiyonda 386 oda, 767 yatakla yapılmakla beraber, Belediye Belgeli 3 otelde 78 oda,192 yatak mevcuttur. İki adet motelin 63 odası ve 126 yatak kapasitesi vardır. Ilıca Belediyesi'nin yaptırmış olduğu kür merkezi ve sauna hamam faaliyette olup her türlü imkân mevcuttur. Turizm mevsimi Nisan ortasından Kasım ortasına kadar 7 ay sürmektedir. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları en yoğun dönem olup, bu üç aylık dönemde doluluk oranı %80, diğer aylarda %20-30 dolayındadır. Konaklama süresi 3-15 gün arasında değişmektedir. Ilıcada 2 kaplıca tesisi (Hamam) vardır. K.Maraş-Kayseri yolunun Suçatı mevkiinden itibaren Ilıca 25km. içeridedir.
ZAİMOGLU PANSİYON: 0 344 263 31 15
İHLAS PANSİYON : 0 344 263 34 12
BELDEDE BELEDİYEYE AİT VALİ SAİM ÇOTUR TESİSLERİNİN YANINDA ÖZEL İDAREYE AİT KONAKLAMA TESİSİ BULUNMAKTADIR.
KEFKEN YENİAY PANSİYON
-
Kefken Sahili
*Kefken de ki eviniz Yeniay Pansiyon *
*Kefken Yeniay Pansiyon*, denizin doyumsuz güzelliklerine sahip, yeşille
mavinin kucaklaştığı, deni...
4 yıl önce
0 yorum:
Yorum Gönder