The Yalova hot springs are located to the south of the Sea of Marmara, 13 km southwest of the provincial center of Yalova in a wonderfully green setting.
Capacity
The Yalova hot springs have a natural water outlet, flowing at a rate of 15 liters per second. With 1,651 total beds, this amounts to 600 liters of water/person/day.
Physio-chemical Characteristics and Indications
Yalova hot springs have a composition of sodium chloride, calcium sulfate and fluoride. With a temperature of 60-65 C, a pH of 7.8, and 1,435 mg/It total mineral content, the waters are suitable for both bathing and drinking. Yalova hot springs are known for their therapeutic qualities, especially for rheumatic diseases, digestive maladies, neurological and urological disorders and metabolic problems. The Armutlu hot spring is 4 Ian northeast of Yalova. The water is 57-73 C with a pH of 6.2 to 6.5. It flows at a rate of 10 lit/sec.
Treatments
Yalova spa has both indoor and outdoor pools and baths, and offers massage, underwater massage and drinking cures. With a treatment capacity of nearly 2,000 people per day, the spa includes a first-class restaurant, a cafe, a very attractive park and a forest.
Kükürt oranı yüksek olduğu için cildi rahatlatıyor, sedef, mantar ve egzama tedavisine yardımcı oluyor. Mide, bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelen Yalova Kaplıcaları, cinsel isteksizliğe karşı da etkili
Yer sarsıntısı sonucu M.Ö. 2000 yılında meydana gelen Yalova Termal Kaplıcaları'nın Eski Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde tedavi amaçlı kullanıldığı biliniyor. Osmanlı padişahları tarafından ilgi gören bu kaplıca, Atatürk'e de ev sahipliği yapmış. Atatürk, buraya verdiği önemi imarı için bir koruma kanunu çıkartarak göstermiş. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi tarafından yapılan incelemede tarih boyunca şifa dağıtan bu kaplıcanın iç hastalıklar üzerinde tedavi edici etkisinin yüksek olduğu tespit edildi. Termal Tesisleri'nde Sultan Banyo ve Çınar Banyo gibi özel aile banyolarından yararlanmak mümkün. Tedavi amaçlı kullanılan Valide Banyo ve Kurşunlu Banyo'dan ise herkes yararla-nabiliyor. Ayrıca tesiste biri açık diğeri kapalı iki havuz var.
Yalova Termal İşletme Müdürü ve Dahiliye Uzmanı Dr. Yıldırım Temir, Yalova Termal Kaplıcaları'nın kükürt oranının yüksek olduğunu belirterek 'Suyun yapısındaki bu özellikler birçok hastalığın nedeni olan asidin vücuttan atılmasını sağlıyor. Mineral ve radyoaktivitesinden dolayı cinsel arzuları artırıyor. Ağrılı adet, kadınlarda görülen yumurtlama sorunlarına karşı da etkili. Ameliyat sonrası yara iyileşmesinin hızlanmasında kaplıca suyunun tedavi edici özelliği var. Ayrıca mikropları öldürüyor. Vücutta hastalıklara karşı direnç sağlayan akyuvarları artırıyor' dedi. Dr. Temir, kaplıcalara tedavi için gelen yaşlılar, kalp ve tansiyon hastalarının öncelikle doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kaplıca suyu sıcak olduğu için bu hastalarda kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Tedavi boyunca da doktorların tavsiyelerine uymalılar.'
Kaplıcanın, tedavisinde etkili olduğu hastalıklar ise şöyle sıralanıyor: 'Soğutularak içme ve banyo kürü uygulaması yapılıyor. Karaciğer iltihabı, siroz, safra kesesi hastalıkları, mide, bağırsak rahatsızlıkları, kabızlık, parazit, hemoroit, şişmanlık, gut, böbrek taşı, eklem romatizmaları, iltihabi olmayan göz, cilt, kadın hastalıkları, akciğer tüberkülozu. Ağrılı adet, kadınlarda görülen yumurtlama sorunları, cinsel isteksizlik.'
Kadınlar buhara oturuyor
Dr. Yıldırım Temir, tedavinin banyo, buhar ve suyun içilmesi şeklinde yapıldığını belirterek kadın hastalıklarını nasıl tedavi ettiklerine ilişkin şu bilgileri verdi:
- Kadın üreme organlarındaki iltihaplarda, kaplıca suyunun buharına oturularak tedavi yapılıyor. Yumurtlama sorunlarına karşı da banyo ve küvet içinde oturma şeklinde tedavi uygulanıyor.
- Kadın hastalıklarından şikayetçi olanlar, 15-20 dakikadan fazla kalmamak kaydıyla günde bir kez banyo yapmalı.
- Banyo sırasında vücut önce suyun sıcaklığına alıştırılmalı. Suyun içindeki gazların yok olmaması, hemen solunabilmesi için mümkün olduğunca suyun içine girilmeli.
- Banyodan sonra uyumayıp yatakta hareketsiz kalarak dinlenilmeli.
Sivilcelere birebir
Dr. Yıldırım Temir, Yalova Termal Kaplıcaları'nın egzama, ergenlik sivilceleri, sedef hastalığı, sinirsel kaşıntılar ve mantar hastalıklarının tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini belirterek şöyle konuştu: 'Cilt hastalıkları tedavisi, banyo, içme ve solunum yoluyla yapılıyor. Kaplıcanın kükürtlü suyunda yıkanmak cildi rahatlatıyor. Günde bir kez yıkanmak gerekiyor. İçme olarak ise sabah ve akşam aç karnına sıcak bir bardak su alınmalı. Soğutulmuş kaplıca suyu ise yemek aralarında veya yemek sonrasında içilebilir. Akne, sivilce, siyah noktalara karşı o bölgeye su buharı uygulanıyor.'
Yalova'da asırlar önce yapılan tarihi çeşmelerden şifalı suların aktığını kaydeden Temir, 'Hastalar bu suları bidonlarla evlerine de götürebilirler. Sular soğuk olduğu zaman içindeki mineralleri uzun süre muhafaza eder' dedi.
Nasıl gidilir, ne kadar ödenir
Ulaşım: Yalova'ya 15 kilometre uzaklıktaki Yalova Termal Tesisleri'ne sabah 09.00'dan akşam 21.00'e kadar minibüs, halk ve belediye otobüsü seferleri var. Ayrıca Yalova Vapur İskelesi'nden 24 saat çalışan taksilerle ulaşım sağlanabilir. Tesislere taksiyle 15 dakika, otobüsle 30 dakika ulaşılıyor.
Fiyatlar: Termal Yalova Kaplıcaları'nda 202 yataklı Güney Otel hizmet veriyor. Bahçeye bakan odalar 80 milyon lira, ormana bakan odalar ise 70 milyon lira. Fiyata kahvaltı dahil. (Otelde kişi başı yerine oda fiyatı uygulanıyor.)
Konaklama:Otel dışında Termal Kaplıcaları'nın yakınında bulunan Termal İlçesi'nde toplam yatak kapasitesi 5 bini bulan çok sayıda pansiyon var.
Kaynak:www.Akşam.com.tr
KEFKEN YENİAY PANSİYON
-
Kefken Sahili
*Kefken de ki eviniz Yeniay Pansiyon *
*Kefken Yeniay Pansiyon*, denizin doyumsuz güzelliklerine sahip, yeşille
mavinin kucaklaştığı, deni...
4 yıl önce
0 yorum:
Yorum Gönder