At Pamukkale ("Cotton Castle") nature has produced a sight of spectacular beauty. For thousands of years an underground spring located deep in the earth has been pouring out streams of hot mineral-saturated water. As it has flowed down the mountainside the steaming water has hollowed enormous circular basins in the earth, and their rich mineral content has coated them in a smooth layer of dazzlingly-white calcareous rock. To the ancients such beauty, could only, mean that the place was holy to the gods. Built near the natural hot springs, the grand city of Hierapolis attracted a steady stream of pilgrims, who came to bathe in the curative waters. Pamukkale is located 250 km from İzmir and 20 km from Denizli.
Denizli’nin dünyaya açılan kapısı olan Pamukkale, travertenlerin sunduğu görsel zenginlikle, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini üzerine çekmeye devam ediyor.
DENİZLİ - Doğa ile tarihin buluştuğu, UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası Listesi”nde bulunan Pamukkale, Türkiye’de deniz turizmine alternatif merkezlerden biri konumunda bulunuyor.
Apollon Tapınağı, St. Philip Martyriumu, Antik Tiyatro, Roma Kapısı, Kuzey Bizans Kapısı, Agora, bugün müze olarak kullanılan Roma Hamamı, su kanalları, Direkli Kilise ve nekropoller, Hiearapolis’teki başlıca tarihi yapılar. Bu yapıların bir bölümü İtalyanlar tarafından 1957 yılından bu yana sürdürülen kazılarda ortaya çıkarılmış durumda. Yine kazılarda bulunan tarihi eserler, Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Pamukkale’nin batısında yer alan ve 3 yıldır kazı çalışmaları yapılan Eskihisar Köyü yakınlarındaki Laodikya, Buldan İlçesi’ne bağlıYenicekent yakınlarındaki Tripolis, Honaz İlçesi yakınlarındaki Colossea, Lycus Vadisi olarak anılan bölgedeki diğer antik kentler.
TERMAL KAYNAKLAR
Pamukkale’nin binlerce yıldır yerleşim merkezi olmasını sağlayan şifalı termal su, beyaz travertenlerin de hayat kaynağı. Uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum hidrokarbonat içeren suyun, havadaki oksijenle teması sonucu karbondioksit ve karbonmonoksitin uçtuğunu, kalsiyum karbonatın çökerek Pamukkale’ye adını veren travertenleri oluşturduğunu belirtiyorlar.
Pamukkale’nin, hemen yakınındaki Karahayıt ve Gölemezli’deki termal kaynakların romatizma, kalp, damar sertliği, tansiyon ve deri rahatsızlıklarına iyi geldiği ifade ediliyor. Su ılık içildiğinde spazmlı mideleri rahatlattığı, idrar yolu iltihaplarında etkili olduğu, banyoyla birlikte deri altına yapılan gaz şırıngalarıyla damar iltihaplarına karşı kullanıldığı ifade ediliyor. Bölgedeki bazı oteller, termal tedavi konusunda eğitim almış uzmanpersoneliyle sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca bazı tesisler ve pansiyonlar, kaplıca tedavisi için gelenlere hizmet sunuyor. Pamukkale’deki termal havuz ise yaz-kış ısısı değişmeyen 35 derecelik suyuyla bölgeye gelen turistlerin keyifle zaman geçirdiği yerler arasında bulunuyor.
GEZİLECEK DİĞER YERLER
Güney İlçesi’ndeki Güney Şelalesi, Honaz’ın Kaklık Beldesi’nde bulunan ve “yeraltındaki Pamukkale” olarak anılan Kaklık Mağarası, Acıpayam İlçesi’ndeki Keloğlan Mağarası, Çardak İlçesi yakınlarındaki Acıgöl Kuş Gözlem Yeri, Beyağaç İlçesi’ndeki Anıt Orman ve Kartal Gölü, Denizli’de doğal güzellikleriyle dikkat çeken yerlerden bazıları.
Bir tekstil kenti olan Denizli, birçok ilden alışveriş yapmaya gelenlere Bayramyeri, Kaleiçi Çarşısı ve çevresindeki mağazalarla, ürün seçenekleri sunuyor.
NEREDE YENİLİR?
Denizli’de, Pamukkale ve Karahayıt’taki tesislerde yemek yenilebilecek yerler mevcut olduğu gibi, farklı damak tadı arayanlar için de gidilebilecek yerler bulunuyor.
Açık havada mangal yapmak isteyenler merkeze bağlı Goncalı Köyü’nü, değişik lezzetleri tatmak isteyenler Mantar Restoran’ı, yüksek ağaçlarla çevreli bir yerde alabalık yemek isteyenler merkeze bağlı Kayhan Beldesi’ndeki Değirmende Alabalık Tesisleri’ni tercih edebilirler.
1 yorum:
Günaydın Hayırlı Sabahlar ve Haftalar güzel sağlıklı Neşeli ve bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.sevgiyle saygıyla vede sağlıkla mutlu esen kalın Allaha emanet olun Sevgi ve Saygılarımla
Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.blogcu.com
SANA ANLATABİLMEK
Sana Anlatabilmek...
Bu çok zor,
Anlık dinlemelerinde
Sana doyasıya bakıp içimi dökmek çok zor.
Karşılaşmak gibi bakışmalar gibi bu,
Acelesi olan biri gibi, kaçıp gitmen gibi
Gitmem gibi..
Sana anlatabilmek bu çok zor,
uzattığında ellerini
benim senden saatler istemem
seninse asla olmayan
sarılmak istediğimde tüm gücümle şefkatimle
asla yetmeyen zamanlar bulmak, bulmaya çalışmak
seni nasıl delice merak ettiğimi bildiğin halde
hala da uzaklaşman
sesini hep en uzaklardan duymam.
her kapatışımda telefonu
içimde kalan eksik cümlelerin,
hepsinin beynime üşüşmesi
gene içimde kalması,gene söylenememesi
sana anlatabilmek bu çok zor
işte sana şimdi anlatıyorum...
içimdesin ve bütün cümlelerimde
kalbimdesin sevgi dolu kalbinle
gözlerimdesin bakışlarınla
dudaklarımdasın önce sözlerin sonra dudaklarınla
ve duyduğum her şeyde sen varsın
AMA GALİBA BİZ AYNI YERDE DEĞİLİZ.
Alıntı:NERİMAN ÖĞÜT
http://www.siirkolik.com/siir_oku.asp?id=1299&baslik=Sana%20Anlatabilmek
Yorum Gönder