DÜZİÇİ HARUNİYE KAPLICASI
Osmaniye Düziçi ilçesinin 15 km kuzeyinde Ceyhan Nehri kenarında, Kuşçu Köyü’ndeki Haruniye Kaplıcalarının suyunun, İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Balneoloji Laboratuarı’nda yapılan incelemeler sonucunda doğal sıcaklığının 20 C’nin (32 C) üzerinde olduğu ve toplam mineralizasyonun ise 1000 mg/L (2191,32 mg/L) üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bu özelliklerinden ötürü de Termomineral sular gurubundan olduğu anlaşılmıştır.
Haruniye Kaplıcalarının kaynağı, doğal çıkışlı olup, 25 lt/sn akım değerine 3542 banyo/ kişi / gün ve termal yatak arz kapasitesine sahiptir. Sıcak ve mineralli su kaynakları, bu tesislerin hemen altında başlıca 8 gözeden, değişik debilerde çıkmaktadır. Kapalı termal havuz, yamaçtaki en düşük kottaki ana kaynak olarak adlandırılan gözeden beslenmekte ve bu tesis uzun yıllardan beri kullanılmaktadır.
Bu kaplıcanın sularının banyo kürü olarak kullanıldığında; Osteoartrit, fibromyalji, kronik bel ağrısı, inme, nevraljiler, ortopedik ameliyat ve kırıklar sonrası rehabilitasyon amacıyla, İçme olarak kullanıldığında da; mide ve ince bağırsak fonksiyonel rahatsızlıkları, kronik ve tekrarlayan ülserler, diabetes mellitus, gut hastalığı, böbrek ve idrar yolu taşlarının önlenmesi, taş kırma ve taş ameliyatları sonrası, kronik idrar yolları iltihapları rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca suyun içeriğinde bulunan kalsiyum nedeniyle kalsiyum yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan raşitizm, osteoporoz, kemik ve dişlerin gelişmesi ve sağlamlığında, kalp kası ve çizgili kasların yeterli çalışmasında kalsiyum desteği sağlayarak etkili olabileceği inceleme raporlarında belirtilmiştir.
Kokar Kaplıcaları (Kadirli)
Osmaniye ili Kadirli ilçesinin Koçlu (Avluk) Köyü sınırları içerisinde bulunan Kokar Kaplıcaları ilçe merkezine 15 km. uzaklıktadır.
Kaplıcanın çevresindeki kalıntılar, kaplıcadan Roma ve Bizans dönemlerinde de yararlanıldığına işaret etmektedir. Bizans döneminde kaplıcaya 5 km. uzaklıktaki Ağınağat mevkiinden buraya içme suyu getirildiği kalıntılardan anlaşılmaktadır.
Kaplıcanın suyu mide, bağırsak, böbrek ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda kaplıcanın çevresi çam ağaçları ile kaplı olup, yörenin mesire yerlerindendir.
0 yorum:
Yorum Gönder